ME HotelM&E AI
Home › Expert Q&A › What are the power supply…

What are the power supply requirements for hotel fire pumps?

Expert Q&APaul Qiao · MEP DirectorUpdated 2026-06-24
P
Paul Qiao
MEP Director

What are the power supply requirements for hotel fire pumps?

【Fire Protection|f】

Hotel fire pumps are classified as Grade I loads, and their power distribution must meet the relevant requirements of the *Code for Design of Building Water Supply and Drainage* (GB 50015‑2019), the *Code for Fire Protection Design of Buildings* (GB 50016‑2014), and the *Code for Design of Power Supply and Distribution Systems* (GB 50052‑2009), mainly including:

1. Load classification and power supply method

2. Dedicated distribution box and circuit
3. Cable routing
4. Start control and interlock
5. Pump room and distribution location
6. Testing and maintenance
Key standard index

- *Code for Fire Protection Design of Buildings* GB 50016‑2014, Clauses 8.3.1, 8.3.2, 8.3.3

- *Code for Design of Power Supply and Distribution Systems* GB 50052‑2009, Clauses 6.2.1, 6.2.2

- *Code for Design of Building Water Supply and Drainage* GB 50015‑2019, Clause 5.2.2 (power supply requirements for fire pumps)

The above are the basic power distribution requirements for hotel fire pumps, ensuring timely and reliable water supply in the event of a fire and safeguarding personal and property safety.

Standard reference

GB 50015GB 50016GB 50052

More from this expert

Still have a specific question? Ask a MEP expert

12 hotel MEP experts online, answers cite standard clauses you can verify.

Ask free →

Engineering reference only — verify against project conditions and the latest codes.