Fire protection design for tall, large-volume spaces in hotels (lobbies, ballrooms): fire water monitors or sprinklers?
I am fire protection expert Alexander Li. The issue you raised is one of the core challenges in fire protection design for high-clearance spaces, directly related to life safety, property protection, and system reliability. In spaces such as hotel lobbies or ballrooms with a clear height exceeding 8 m or even 12 m, conventional automatic sprinkler systems (such as standard-response sprinklers) often exhibit significantly reduced fire-extinguishing efficiency due to the upward velocity of fire smoke, dilution by hot gas flow, and delayed sprinkler activation. Therefore, choosing between fire monitors and sprinkler systems requires a comprehensive trade-off based on code requirements, spatial characteristics, and operational needs.
1. Code Basis and Applicable Conditions
- GB50016-2014 (2018 Edition) Code for Fire Protection Design of Buildings: Article 8.3.3 explicitly stipulates that automatic fire-extinguishing systems shall be installed in densely occupied places such as conference halls and multi-function halls in high-rise civil buildings. However, in high-clearance spaces (e.g., clear height greater than 8 m), the response time and coverage capability of conventional closed sprinklers (e.g., K=80 or K=115) are limited, and special types of sprinklers or alternative systems are required.
- GB50261-2017 Code for Construction and Acceptance of Automatic Sprinkler Systems: Article 5.0.1 mentions that when the clear height of a space exceeds 12 m, the applicability of closed systems (such as early suppression fast response sprinklers, ESFR) shall be subject to specialized justification. In practice, for spaces with a clear height greater than 12 m and no suspended ceiling, ESFR sprinklers may be applied, but obstructions and sprinkler spacing must be strictly controlled, and higher requirements are placed on fire load and smoke flow.
- GB50084-2017 Code for Design of Automatic Sprinkler Systems: Article 6.1.1 states that closed sprinklers are suitable for spaces with a clear height not exceeding 8 m (ordinary spaces). For high-clearance spaces, open systems (such as deluge systems) or dedicated fire monitors shall be used.
2. Comparative Analysis of Fire Monitors vs. Sprinkler Systems
- Fire Monitors (Automatic Tracking and Positioning Jet Fire-Extinguishing Systems):
- Applicable Codes: Based on GB25204-2010 Automatic Tracking and Positioning Jet Fire-Extinguishing Systems and GB50338-2003 Code for Design of Fixed Fire Monitor Fire-Extinguishing Systems.
- Advantages: For spaces with a clear height greater than 12 m or even 20 m, fire monitors use infrared/ultraviolet composite detection to quickly locate the fire source and discharge water jets or water mist, achieving high fire-extinguishing efficiency and a low false alarm rate. For example, in a five-star hotel I participated in (lobby clear height 18 m), dual-band flame detectors were interlocked with fire monitors, and in testing the fire source was located and fire extinguishing was initiated within 5 seconds.
- Limitations: The monitor jet must be kept unobstructed (e.g., by large chandeliers or decorative structures); the system cost is relatively high (approximately RMB 20,000–30,000 per monitor); and maintenance requires regular calibration of detectors to avoid dust or environmental interference.
- Sprinkler Systems (Closed or Open):
- Applicable Scenarios: If the hotel lobby has a clear height of 8–12 m and a suspended ceiling is provided, quick-response sprinklers (e.g., K=115) or ESFR sprinklers may be used. However, note that ESFR sprinklers require sprinkler spacing not greater than 3.7 m and no obstructions below, which is difficult to achieve in ballrooms (which often have stages, dining tables, and temporary partitions).
- Case: A hotel ballroom (clear height 10 m) was originally designed with ESFR sprinklers. Later, because the owner added suspended chandeliers and projection equipment, the sprinklers were obstructed, and at acceptance the fire department required conversion to fire monitors. The retrofit cost increased by approximately RMB 400,000, and the schedule was delayed by 2 months.
3. Practical Engineering Experience and Recommendations
- Recommended Solution: For high-clearance spaces with a clear height greater than 12 m (such as lobbies and ballrooms), priority should be given to fire monitor systems. Reasons are as follows:
- Reliability: Fire monitors can actively detect the fire source, unaffected by space height and airflow, avoiding delayed activation of closed sprinklers due to the "thermal barrier" phenomenon.
- Operational Friendliness: In hotel operations, ballrooms frequently change layout (e.g., adding stages or display boards), and closed sprinklers are easily obstructed or damaged, whereas fire monitors can be flexibly adjusted in installation position (e.g., column tops or side walls).
- Code Support: Article 8.3.3 of GB50016 permits the use of other automatic fire-extinguishing systems, provided they are equivalent to sprinkler systems. Fire monitors are generally regarded in design as an alternative solution and require confirmation by the local drawing review center.
- Special Treatment: If the space has a clear height of 8–12 m and no suspended ceiling, consideration may be given to using an open deluge system (e.g., in stage areas) combined with quick-response sprinklers, but note that deluge systems discharge water over the entire area upon activation, easily causing water damage (e.g., to electronic equipment or high-end finishes in ballrooms). By comparison, localized fire extinguishing by fire monitors is superior.
4. Concluding Summary
For high-clearance hotel spaces (clear height >12 m), fire monitor systems are recommended; their active positioning and efficient fire extinguishing outperform conventional sprinkler systems and better accommodate operational flexibility and code requirements. If the clear height is 8–12 m, the solution shall be determined by evaluating the ceiling form, fire load, and obstructions, with expert justification where necessary.
The above are reference opinions. The actual project situation still needs to be further comprehensively evaluated and implemented in light of specific operating conditions, site conditions, and other factors.